6 mituri despre ouă

Defăimate odinioară pentru că ar fi nesănătoase pentru inimă, ouăle şi-au recâştigat încet-încet reputaţia de aliment sănătos. Studii din ultimii ani relevă faptul că ouăle nu numai că sunt bune pentru muşchiul cardiac, dar ajută şi la pierderea kilogramelor în plus.

Iată în continuare 7 mituri ce au la bază studii efectuate în marile centre de cercetare din întreaga lume, care fac din banalul ou un aliment mai mult decât controversat.

  1. Ouăle sunt rele pentru colesterol – FALS

Un studiu canadian contrazice actualele teorii ştiinţifice în ceea ce priveşte legătura dintre ou şi colesterol. Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, din Marea Britanie, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.

  1. Oul crud este mai sănătos – FALS

Există o serie de controverse legate de modul în care este cel mai bine să consumăm ouăle. Cei mai mulţi naturişti susţin că forma de administrare în care oul are maximum de calităţi nutritive şi terapeutice este oul crud. Pe de altă parte, epidemiologii atrag atenţia despre posibilitatea existenţei unei bacterii foarte periculoase (Salmonella anteritidis – de cele mai multe ori germenii provin de pe solul sau din cuibarul murdărit cu materii fecale).

De asemenea, “prezenţa unor substanţe antinutritive în albuşul de ou în stare crudă, cum sunt ovoinhibitorul (care interferează acţiunea tripsinei şi poate provoca tulburări digestive) şi avidina (care diminuează absorbţia biotinei din alimente prin formarea complexului avidină biotină). Întrucât aceste substanţe sunt termolabile, este indicat ca albuşul să fie bine fiert, preparat înainte de consum, nicidecum consumat în stare crudă”, spune Flavia Manole, nutriționist.

Cât despre consumul de gălbenuş crud şi efectele sale „miraculoase”, specialiştii spun că nu este tocmai indicat, însă nici nu trebuie fiert sau prăjit foarte mult deoarece  gălbenuşul coagulat este mult mai indigest din cauza globulele de grăsime pe care le conţine, care  se agregă si îngreunează astfel acţiunea ulterioară a sărurilor biliare şi a lipazelor pancreatice. În cazul consumului de ouă crude, în special la copiii mici, se poate ajunge la o deficienţă de vitamina H (biotină), exprimată prin eczeme, seboree. În plus poate provoca intoxicatii alimentare

  1. Ouăle ne fac mai deştepţi – ADEVĂRAT

Complexul de vitamina B din ouă ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. De asemenea, “oul conţine lecitină, care menţine sănătatea vaselor capilare, vitamine B6, care previne oboseala mentală, şi colină, indispensabilă pentru sinteza acetilcolinei (un neurotransmiţător cerebral)”, spune Mihaela Bilic în „Sănătatea are gust”.

  1. Oul care pluteşte în apă este proaspăt – FALS

Pune oul într-un pahar înalt cu apă rece. Dacă oul va sta pe fundul paharului, atunci el este proaspăt; dacă se va ridica și se va înclina într-un oarecare unghi, atunci el este destul de vechi, dar comestibil; dacă acesta plutește complet la suprafață, atunci nu este comestibil și trebuie aruncat!

Ouăle se ridică la suprafața apei pentru că, după o perioadă de timp, umezeala din interiorul acestora se evaporă prin coajă și este înlocuită cu aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta plutește mai bine – și bineînțeles, este mai vechi.

Păstrarea îndelungată a ouălor, mai ales la temperaturi crescute şi în condiţii neadecvate de umiditate, determină apariţia semnelor de învechire cu posibile efecte toxice sau iritante asupra tubului digestiv.

  1. Ouăle ajută la slăbit – ADEVĂRAT

“Oul conţine cea mai bună proteină pe care o poţi găsi în natură, respectiv albumina. Toate celelalte tipuri de proteine se raportează la aceasta, în primul rând pentru că are o valoare biologică ridicată (se asimilează uşor) şi, în al doilea rând, conţine toţi aminoacizii de care corpul nostru are nevoie în cantităţile perfecte. Ouăle sunt foarte importante în alimentaţia unui sportiv, dar nu trebuie să lipsească nici din meniul persoanelor active”, spune Șerban Blebea, antrenor personal.

Tehnicile dietetice de preparare culinară indicate în servirea ouălor sunt fierberea (dar nu îndelungată, ci cât să fie gălbenuşul moale), omleta în tigaie antiaderentă (deci nu prăjirea în ulei, care distruge proteinele) sau ochiuri pe apă.

  1. Ouăle protejează inima – ADEVARAT

Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie a mai stabilit că ouăle ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că gălbenuşul de ou conţine doi aminoacizi importanţi, triptofanul şi tirozina, şi că două gălbenuşuri crude conţin de aproape două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr. Însă prăjirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanţi la jumătate.

 

Surse:

http://m.csid.ro/health/sanatate/oul-aliment-controversat-mituri-retete-si-adevarul-despre-colesterol-12940188/

http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/aliment-controversat-5-mituri-despre-oua/

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>